- Dames Thermoset
Extreem comfortabele, lichtgewicht functionele bodywear
- speciaal ontworpen voor dames
- voor intensieve fysieke inspanning of stop-and-go-activiteiten in eerlijke en koude omstandigheden.
De stof heeft uitstekende…€ 54,25
Dames Thermo-ondergoed
De waarde van het dragen van functionele onderkleding!
Interview: Theo Meijer van ODIN te Eindhoven.
De waarde van het dragen van functionele onderkleding!
Verkeerde onderkleding vermindert de functionaliteit van de bovenkleding.
Wat je niet ziet, is minder belangrijk! Een gedachte die maar al te vaak op gaat. Zeker wanneer het gaat om functionele onderkleding. “Doe er maar een gewoon katoenen T-shirt onder. Want de bovenkleding zorgt al voor voldoende bescherming!” Een grove misvatting weet Theo Meijer van Odin. “Het beschermen van het lichaam begint bij de huid. In de sport weet men dit al veel langer!”.
Waar de bouwwereld nog te vaak volstaat met het dragen van een eenvoudig T-shirtje, onderkent de sportwereld al een groot aantal jaren de waarde van functionele onderkleding. “Hoe kwalitatief hoogwaardig de bovenkleding van een bouwvakker ook is, de functionaliteit gaat voor een groot deel verloren, wanneer er geen goede, functionele onderkleding onder wordt gedragen”, aldus Meijer.
Onwetendheid
Meijer denkt dat de oorzaak veelal te maken heeft met onwetendheid. “Maar ook omdat de werkkledingindustrie in het verleden nauwelijks aandacht schonk aan het ontwikkelen van functionele onderkleding. Ze hielden zich vooral bezig met ‘wat je ziet’. ODIN heeft daar verandering in gebracht door in eigen beheer een uitgebreid assortiment aan functionele onderkleding te ontwikkelen. “Wij hebben van een bijzaak, zoals onderkleding veelal werd gezien, een hoofdzaak gemaakt”, zegt Meijer: “Ook omdat de wetgeving steeds stringentere eisen stelt met betrekking tot het verplichte dragen van vlamvertragende/antistatische onderkleding.”
Comfortzone uitbreiden
“Het menselijk lichaam zal altijd proberen in een soort evenwichtssituatie te blijven die zo min mogelijk energie kost. Dat noemen we de de ‘comfortzone’. Het handhaven van deze comfortzone doet de mens met ‘thermoregulatie’. Dit is een gereedschapskist boordevol met allerlei maatregelen om op te warmen en af te koelen. Dit systeem zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur constant blijft; het stuurt het krimpen en uitzetten van bloedvaten, het maakt kippenvel, laat iemand blozen, zweten en rillen. Het begrip ‘thermoregulatie’ en ‘comfortzone’ is voor ons als kledingontwerpers van groot belang. Dit systeem is namelijk de reden dat we überhaupt kleding zijn gaan dragen. Bescherming tegen de koude, maar ook tegen de hitte. Een goede thermoregulatie begint bij de juiste onderkleding. Van oudsher zijn we gewend om katoenen kleding te dragen vanwege de prettige draageigenschappen op de huid en vanwege de prijs. Groot nadeel van katoen op de huid is dat het als een ‘spons’ werkt en al het zweet vasthoudt. Bij verdamping aan de buitenlucht wordt alle warmte die daarvoor nodig is, onttrokken aan het lichaam, met andere woorden: we krijgen het koud op het moment dat de fysieke inspanning stopt. ODIN gebruikt polyestervezels in de onderkleding die zich aanpassen aan de lichaamstemperatuur. Kleding dus, die ons warm houdt als het koud is en het lichaam koelt als het warm is. Bovendien voelt het materiaal bijna als katoen aan. Met deze functionele onderkleding breiden we de comfortzone van het lichaam dus uit.”
Ook in de zomer
ODIN heeft voor elk jaargetijde het juiste ondergoed. Dus ook voor de zomermaanden. Een bijprobleem bij het gebruik van kustvezels is, dat de kleding snel gaat stinken. Doordat er zilverionen in de kleding zijn verwerkt, gaat de kleding veel minder snel ruiken. Ook niet onbelangrijk. Bovendien noemt Theo Meijer het niet verstandig om in de zomer zonder beschermende kleding op de steiger te staan: “Ook bij zonnige temperaturen moet men gebruik maken van kleding. Buiten de kwetsbaarheid van het lichaam (stoten, schaven en dergelijke), geldt dat de huid anders in geen enkel opzicht wordt beschermd en wordt bloot gesteld aan de risico’s van de zon. Ons ondergoed is getest en gecertificeerd op UV bescherming.” Dus ook in de zomer iets aan kleding dragen, is het advies van Meijer.
Productiever en minder ziekteverzuim
“Het dragen van functionele onderkleding door werknemers is ook in het belang van de werkgever”, weet Theo Meijer: “Het is belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan de kleding omdat er, zo blijkt uit onderzoek, een direct verband bestaat tussen werkkleding en ziekteverzuim. Goede kleding is een belangrijk persoonlijk beschermingsmiddel voor de bouwvakker. Hoe groter de comfortzone van de werknemer is, hoe gerieflijker een werknemer zich voelt, hoe productiever hij is en hoe minder gevoelig hij is voor ziekte, hoe minder verzuim. Dus is het ook in belang van de werkgever om na te denken over juiste onderkleding en af te stappen van het idee dat een T-shirtje ook wel volstaat.”
Denken in lagen
Het principe van kleding in verschillende lagen dragen heeft alles met thermoregulatie te maken. ODIN baseert haar filosofie op het lagen-principe. Door het dragen van drie kledinglagen profiteert men optimaal van de werking van de kleding. De huid blijft droog en men behoudt de ideale lichaamstemperatuur. Elke laag vormt een belangrijke schakel in het kledingsysteem en werkt zowel in de zomer als in de winter.
Laag 1
De onderste laag is de basis van iedere goede outfit. Deze voert het transparantievocht af naar de buitenkant van de onderkleding. Daar verdampt het of wordt het doorgegeven aan de volgende kledinglaag. Zo blijft de huid droog, de spieren warm en het lichaam behoudt zijn juiste temperatuur. Om het vocht optimaal van de huid te laten wegtrekken, is het belangrijk dat de onderkleding comfortabel aansluit op het lichaam.
Laag 2
De tweede laag zorgt voor de isolatie en de warmte en geeft tevens het transparantievocht en de overtollige warmte door aan de volgende kledinglaag of aan de buitenlucht. Deze laag is warmte-isolerend en zorgt er voor dat wanneer de temperatuur daalt, de lichaamswarmte behouden blijft.
Laag 3
De derde en buitenste laag beschermt tegen de invloeden van buitenaf, zoals wind, kou en regen. Tegelijkertijd transporteert deze de overtollige warmte en transpiratievocht uit de lagen daaronder naar buiten.
Cool, warm en safe
De functionaliteit van de onderkleding is opgesplitst in: cool, warm en safe.
Cool
De onderkleding ‘cool’ is een dunne, lichte functionele onderkleding voor elke vorm van lichamelijke activiteit bij warme weersomstandigheden, zowel binnen als buiten. De kleding is gemaakt van het innovatieve Thermo°Cool™ materiaal dat geen lichaamsvocht opneemt, snel droogt, optimaal ventileert en transpiratievocht uitstekend afvoert. Deze kleding houdt je lichaam koel & droog.
Warm
De serie: ‘warm’ bestaat uit functionele onderkleding voor elke vorm van lichamelijke activiteit bij koele tot zeer koude weersomstandigheden. De dubbelgelaagde gebreide structuur werkt tweeledig: het materiaal Thermo°Cool™ aan de binnenkant zorgt voor optimale vochtafvoer en voelt bijzonder zacht aan op de huid. Merinowol aan de buitenkant zorgt voor uitstekende isolatie, voorkomt onderkoeling en houdt je lichaam warm & droog.
Safe
´Safe´ is een serie beschermende veiligheidskleding: functionele, beschermende, vlamvertragende onderkleding met antistatische eigenschappen volgens EN ISO 11612:2008 en EN 1149-5:2008. Beschermt niet alleen tegen alle soorten hitte maar zorgt ook voor goede isolatie en veel draagcomfort. Deze onderkleding houdt je lichaam veilig & warm.